PANORAMA DE LA AGRICULTURA CHILENA | CHILEAN AGRICULTURE OVERVIEW, ODEPA 2019

CHILEAN AGRICULTURE OVERVIEW | OFFICE OF AGRICULTURAL STUDIES AND POLICIES - ODEPA PÁG. 83 III. PRODUCCIÓN DE VINOS Y PISCO La vitivinicultura chilena se desarrolla bajo una variada gama de condiciones edafoclimáticas, lo que da a su producción una amplia diversidad. Hay más de 12.000 productores de uva para vinificación y cerca de 140 viñas elaboradoras, que en 2018 llegaron a producir 1.290 millones de litros de vino. 2000 2010 2015 2016 2017 Cabernet Sauvignon 35.967 38.426 43.211 42.409 41.156 Sauvignon Blanc 6.790 13.278 15.173 14.999 15.162 Merlot 12.824 10.640 12.243 12.057 11.703 Chardonnay 7.672 10.834 11.698 11.435 11.297 Carmenère 4.719 9.502 10.861 10.503 10.250 País 15.179 5.855 12.521 9.684 10.056 Syrah 2.039 6.887 8.233 7.994 7.738 Pinot Noir 1.613 3.307 4.149 4.091 4.041 Cabernet Franc 689 1.345 1.672 1.578 1.578 Semillón 1.892 930 959 849 819 Riesling 286 400 423 413 411 Chenin Blanc 76 56 46 39 36 Otros 14.130 15.372 20.731 21.324 21.661 Total 103.876 116.831 141.918 137.375 135.908 Fuente: elaboración propia a partir de información del SAG. Source: prepared by ODEPA with information supplied by The Agricultural and Livestock Service, SAG. EVOLUCIÓN DE LA SUPERFICIE PLANTADA CON VIDES PARA VINIFICACIÓN (HECTÁREAS) EVOLUTION OF PLANTED AREA WITH VINES FOR WINE PRODUCTION (HECTARES) III. WINE AND PISCO PRODUCTION Wine production in Chile takes place in a wide range of soil and climate conditions, which gives a breadth and variety to the wines produced. There are more than 12,000 wine grape producers, and around 140 wineries, which produced a total of 1,290 millions of liters of wine in 2018.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA1NTIy